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HIPAA Tip Sheet on Information Sharing

Under the HIPAA privacy rule, an organization is only required to comply if it falls within the definition of a “covered entity”. 45 CFR 160.102.  In the Cabinet for Families and Children, Protection and Permanency (“P&P”) staff, both within the Division of Protection and Permanency and P&P field staff in the regions, are the only “covered entity”, a “health care provider” because they provide health care on behalf of Medicaid. 

Other parts of the Cabinet, especially Family Support, are affected because the work they perform interfaces somehow with P&P. For example, Family Support performs the eligibility determinations for P&P. These affected parts of the Cabinet are considered “business associates” because they perform a duty on behalf of P&P, a “covered entity”, linked to P&P’s role as a health care provider.  

A “covered entity”, P&P, is allowed to share “protected health information”, or PHI, with other entities in limited circumstances. PHI encompasses any health information about a client that would identify that client, regardless of whether it is transmitted electronically or not. Sometimes it is difficult to discern whether information is PHI because CFC’s role is to provide what we consider “social” services. The best way to determine whether information is PHI or not is the common sense test. If it seems like health information, pertaining to the “physical or mental condition, or functional status, of an individual”, then it is probably PHI. 

WHEN CAN PHI BE SHARED?

1. PHI can be shared with a “business associate” when a HIPAA business associate agreement is in place. 

Earlier this year, each region was asked to identify its business associates and get these agreements in place when necessary. (See Attachment 1, a sample business associate agreement.) The Cabinet has several Memorandums of Understanding in place to allow it to disclose PHI and other information to other governmental agencies. Although the Cabinet has other MOUs in place, the MOUs listed below are the only MOUs presently in the Cabinet’s possession that include HIPAA-compliant business associate agreement language. They are also attached.

· MOU between DCBS DPP and the Education Professional Standards Board.  

· Overarching MOU between CFC and the Cabinet for Health Services.

· MOU between CHS Department for Public Health and CFC DCBS

2. PHI can be shared when an authorization is signed by the client.

If the client signs a HIPAA-compliant authorization, 45 CFR 164.508, then CFC can share the client’s information with those persons identified by the client as persons who can receive his information.

The Cabinet is in the process of making the CFS 1 and CFS 1A forms HIPAA-compliant, so that business can continue as usual with the forms CFC was using prior to HIPAA.

3. PHI can be shared for the purposes of Treatment, Payment, and Healthcare Operations.

Nearly all of the Cabinet’s functions fall within the realm of Treatment, Payment, and Healthcare Operations. Relevant portions of the definitions verbatim from the HIPAA privacy rule are included below. The Cabinet may share a client’s PHI as necessary either internally or externally for either treatment or payment. For example, the Cabinet may contact Dr. Adams in Smithville and share with Dr. Adams an exam performed on a committed child by Dr. Bryant. In addition, Dr. Adams can share information with the Cabinet about a child that’s been committed to the Cabinet. Finally, Dr. Bryant and Dr. Adams can share information about a patient that they share. Finally, a health care provider can provide health care operations information for purposes of fraud and abuse detection. 

“Treatment means the provision, coordination, or management of health care and related services by one or more health care providers, including the coordination or management of health care by a health care provider with a third party; consultation between health care providers relating to a patient; or the referral of a patient for health care from one health care provider to another.” 45 CFR 164.501.

“Payment means: 

(1) The activities undertaken by:

(ii) A health care provider or health plan to obtain or provide reimbursement for the provision of health care; and

(2) The activities in paragraph (1) of this definition relate to the individual to whom health care is provided, and include, but are not limited to:

(i) Determinations of eligibility…

(ii) Billing, claims management, collection activities,…

….

“Health care operations means any of the following activities of the covered entity to the extent that the activities are related to covered functions:

(1) Conducting quality assessment and improvement activities,…population-based activities relating to improving health…case management and care coordination, contacting of health care providers and patients with information about treatment alternatives…

….

(4) Conducting or arranging for medical review, legal services, and auditing functions, including fraud and abuse detection and compliance programs.

….

4. PHI can be shared if a special exception in the HIPAA privacy rule applies.

A. As required by law. 45 CFR 164.512(a)(1). (e.g., Protection and Advocacy)

Where another state or federal law requires that information be disclosed, P&P and CFC can disclose that information within the limitations of that law. For example, CFC is required to disclose information to Protection and Advocacy because federal law authorizes Protection and Advocacy to investigate abuse and neglect. 42 USCA 15043(a)(2)(J)(i); 42 USC 10805 et seq. 

B. Child abuse investigations. 

There is an exception for treatment providers to disclose PHI to social service agencies and law enforcement. 45 CFR 164.512(b)(1)(ii). See Attachment 2, Memo on CFC’s authority to receive PHI in APS and CPS investigations.

C. Adult abuse investigations.


There is an exception for treatment providers to disclose PHI and report adult abuse to social service agencies. See Attachment 2, Memo on CFC’s authority to receive PHI in APS and CPS investigations.

D. Health oversight activities. (e.g., Office of Attorney General, Medicaid Fraud and Abuse Control Unit; Cabinet for Health Services Office of Inspector General, Office of Long-Term Care)

CFC can disclose PHI for health oversight purposes to the appropriate authorities. For example, CFC can disclose PHI to the Medicaid Fraud and Abuse Control Unit in the Attorney General’s office and to the Office of the Inspector General or Office of Long-Term Care. 

E. Judicial and Administrative Proceedings.

DEFENSIVE POSTURE

The HIPAA privacy rule indicates that covered entities can provide information in a court only where the court has authorized disclosure for a limited health care purpose and where the disclosure is limited to the order of the court. 

OFFENSIVE – P&P’S CURRENT DUTIES

Although the HIPAA privacy rule is very limited in its exception allowing  “covered entities” to disclose PHI in a judicial proceeding, the rule was contemplating only a situation where a health care provider is hauled into court against its will in a defensive fashion. The rule did not contemplate situations such as those involved in a social service situation, where P&P would desire to share information to the court in the course of a CPS investigation in order to obtain a court order. This was brought to light in a recent teleconference between a collaboration of states who are working on HIPAA compliance together and a representative from the Office of Civil Rights, which is the Office who has the enforcement power for the privacy rule. Consequently, at this time the Cabinet must continue to perform its duties as mandated by state law, which may require the Cabinet to share information to the court as it did prior to HIPAA.

F. Law enforcement.

The HIPAA privacy rule allows P&P to share information with law enforcement 

· as required by law (KRS 620.030, 620.040, and KRS 209.030(4)(a) require P&P to share information with law enforcement.),

· to identify and locate a suspect, 

· in response to a request for information about a victim of a crime if the victim agrees, 

· about decedents where the death may have resulted from a crime, 

· about crime on the premises, and

· to report crime in emergency situations. 

G. Decedents. 

P&P may disclose information to coroners, medical examiners, and funeral directors.

H. Research purposes. (as approved by the Institutional Review Board.)

I. Serious threats to health or safety. 

J. Specialized military functions.

K. Workers’ compensation.

For these last categories, please contact Jan Howell at (502)564-7900 if you need more information about an urgent situation.
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