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DETERMINING A NEAR FATALITY TIPSHEET

“Near fatality” is a term used in child protective services.  It is NOT a medical term.
· Child Abuse Prevention & Treatment Act Section 106.B.4 defines near fatality as “an act that, as certified by a physician, places the child in serious or critical condition”.

· KRS 600.020(38) mirrors the federal definition as law in Kentucky.

· The Department of Community Based Services maintains the same definition of near fatality in their standards of practice.
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If the answer to Box #2 is unclear, the following questions are to be asked of the physician treating the child:


#3

If YES is answered to any question in Box #3, designate the case as a NEAR FATALITY.  This will allow the investigation to determine whether the child was in serious or critical condition.  Consultation with forensic professionals may be needed.
If the service region needs additional assistance in making the determination, please contact the Child Fatality Program at (502) 564-6852.

THE QUESTION TO ASK THE REPORTING SOURCE:


Is abuse or neglect by a caregiver suspected?


Must be answered YES to be considered for a near fatality investigation








THE QUESTION TO ASK THE PHYSICIAN TREATING THE CHILD:


Is the child or has the child been in serious or critical condition as a result of suspected abuse or neglect?


If this is answered YES the case is automatically a NEAR FATALITY





Have life-saving measures been performed? 


**Use of Narcan, CPR, intubated, etc.


Will this child be admitted to the ICU (Intensive Care Unit) as a DIRECT RESULT of an alleged abusive injury or neglectful situation?


**The condition of the child admitted to the ICU must be considered. If the child is admitted for observation only, the condition may not meet that of a near fatality.


Will this child be emergently transferred to a referral/specialty hospital as a result of the alleged abusive injury or neglectful situation?  


**The condition of the child should be the criteria for transfer.  If the child is transferred solely because a medical facility is not available locally, it may not be a near fatality.


Is there or has there been a substantial risk of death as related to the child’s condition?











